türkiye’de kumar yargı yetkisi belgesi yok 1

İdari Para Cezasının İptali Kulaçoğlu Hukuk Bürosu

Yönetim Kurulu üyeliğine seçilen kulüp temsilcileri, kulüplerinin başkanı veya yönetim kurulu üyesi iseler, seçilmekle bu sıfatları sona erer. Başkan tarafından teklif edilen MHK Başkanı ile asıl ve yedek üyeleri, TFF Yönetim Kurulu tarafından atanır. Bu başlık altında; Genel Kurul, Başkanlık, Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve yan kurullar ile TFF’nin gelir ve giderleri hakkında açıklamalarda bulunulacak, TFF disiplin yargısı ve Tahkim Kurulu ile Merkez Hakem Kurulu ise, ayrı bir başlık altında incelenecektir. Özerk federasyonların ceza veya disiplin kurullarınca verilen kararlara karşı GSGM  bünyesinde oluşturulan Tahkim Kurulu’na itiraz edilebilir. Tahkim Kurulu’nun görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esasları “GSGM Tahkim Kurulu Yönetmeliği[69]” ile belirlenmiştir.

  • (4) Geçici veya süreli kanunların, yürürlükte bulundukları süreiçinde işlenmiş olan suçlar hakkında uygulanmasına devam edilir.
  • İdari para cezası, idari makamlar tarafından, konusu suç teşkil etmeyip kabahat olarak nitelendirilerek yasaklanan eylem ve davranışlar sonucunda doğrudan yetkili idari makamlarca verilen para cezalarıdır.
  • Örneğin fail firara giderken yanında mühimmat götürürse ve 24 saatlik süreyi geçirmeden bu süre içerisinde yakalanmış olursa artık fiili disiplin tecavüzü niteliğinde değil, AsCK’nun 68/2.

Buna göre ulusal mevzuatın suç saydığı bir fiil Sözleşme bakımından da suç niteliği taşımaktadır. Bu durumda başkaca bir kritere başvurmaya gerek yoktur. Buna karşılık iç hukukta suç sayılmayan (örneğin disiplin suçu olarak kabul edilen) bir fiilin 6. Madde kapsamında olup olmadığının belirlenmesinde ise, suçun niteliğine ve ağırlığına bakılmaktadır[594]. Bu kriterlere göre; vergi cezaları, inşaat yapma hakkını sürekli ortadan kaldıran yasaklamalar, içki satma ruhsatına ilişkin kararlar, toplu taşımacılık ruhsatına ilişkin izin işlemleri gibi işlem ve yasaklamaları “suç isnadı” niteliğinde görerek 6. Yukarıda açıklandığı üzere Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin de oyçokluğuyla benimsediği görüş olan oda hapsi disiplin cezası ile ilgili normlar çatışmasının Anayasa – Sözleşme çatışması olduğu kabul edildiğinde, 5170 sayılı Kanunla Anayasanın 90. Maddesinde yapılan değişiklikten sonra dahi disiplin amirlerince idari kararla oda hapsi disiplin cezası verilmesinde hukuka aykırılık bulunmamaktadır. Oda hapsi disiplin cezası niteliği itibariyle kişi özgürlüğünü sınırlayan bir yaptırım olup bu husus hem iç hukukumuzda 1632 sayılı AsCK.nun 19, 21 ve 23\. Kayıt bonusunu kap, ücretsiz oyunun keyfini sür. paribahis\. Maddelerinde açıkça belirtilmiş hem de AİHM kararlarıyla tespit edilmiştir.

– (1) 75, 76 ve 78 inci maddeler hükümlerine göre alınan örneklerüzerinde yapılan inceleme sonuçları, kişisel veri niteliğinde olup, başka biramaçla kullanılamaz; dosya içeriğini öğrenme yetkisine sahip bulunan kişilertarafından bir başkasına verilemez. Bu bilgiler, kovuşturmaya yer olmadığıkararına itiraz süresinin dolması, itirazın reddi veya hükmün kesinleşmesihallerinde en geç on gün içinde Cumhuriyet savcısının huzurunda yok edilir vebu husus dosyasında muhafaza edilmek üzere tutanağa geçirilir. – (1) Bilirkişi incelemesi yaptırılmasına ilişkin kararda,cevaplandırılması uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren sorularlainceleme konusu ve görevin yerine getirileceği süre belirtilir. Özel sebepler zorunlu kıldığında bu süre,bilirkişinin istemi üzerine, kendisini atayan merciin gerekçeli kararıyla ençok üç ay daha uzatılabilir. – (1) Yetkili hâkim veya mahkeme, hukukî veya fiilî sebeplerle göreviniyerine getiremeyecek hâlde bulunursa; yüksek görevli mahkeme, davanın başkayerde bulunan aynı derecede bir mahkemeye nakline karar verir. (3) Türkiye Devleti tarafındanyabancı bir memlekette Devlete ait belirli bir işi görmek için görevlendirilenkimse, bu görevi sadakatle yerine getirmediği ve bu fiilden dolayı zararmeydana gelebildiği takdirde faile beş yıldan on yıla kadar hapis cezasıverilir. (2) Fiil, savaş zamanındaişlenirse faile üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası verilir.

1936 yılında Ankara’da toplanan TİCİ Genel Kurulu, teşkilatın adını Türk Spor Kurumu’na çevirmiş, merkezini Ankara’ya taşımış ve kurumun doğrudan Cumhuriyet Halk Fırkası’na bağlanması için parti başkanlığına öneride bulunmuştur. Bu önerinin kabul edilmesiyle Türk sporu, 15 Nisan 1936 tarihinde siyasi bir partiye bağlanmıştır. Parti il başkanları aynı zamanda Kurum’un illerdeki temsilcileri olmuş, yurt sathındaki tüm sporcuların da Cumhuriyet Halk Fırkası’na üye olmaları istenmiştir. 29 Ekim 1936 günü Türkiye genelindeki tüm sporcular Türk ve parti bayraklarıyla resmi geçit yapmışlar ve törenlerle partiye üye olmuşlardır[42]. C) Geçerli şüphe nedeniyle hakkında ret istemi öne sürülmüş olup da buistem kabul olunduğu hâlde hâkimin hükme katılması veya bu istemin kanunaaykırı olarak reddedilip hâkimin hükme katılması. (2) Hükümden önce verilip hükme esas teşkil eden veya başkaca kanun yoluöngörülmemiş olan mahkeme kararlarına karşı da hükümle birlikte istinaf yolunabaşvurulabilir. D) Bu davalarda esas hakkındaki iddiasını bildirmek için Cumhuriyetsavcısına, katılan veya vekiline; iddialara karşı savunmasını yapmak için sanıkveya müdafiine makul bir süre verilir. Bu süre, savunma hakkının sınırlanmasıanlamına geleceği durumlarda re’sen uzatılabilir. Cumhuriyet savcısının, kovuşturmaya yer olmadığı yönündeki kararınakanunda yazılı usule göre itiraz hakkını kullanma. (3) Bu madde hükümleri, soruşturma evresinde dinlenen şüpheli, mağdurveya tanıklar hakkında da uygulanır.

Suçun maddi unsuru, hizmette veya hizmete ilişkin hallerde amire veya üste gösterilmesi zorunlu saygıyı göstermemek ve uyarmayı saygı duruşu ile kabul edip dinlememektir. Maddede neticeyi meydana getirmeye elverişli iki hareket gösterilmiştir. AsCK’da, disiplin cezalarını gerektiren fiiller, “disiplin kabahatleri” ve “disiplin tecavüzleri” olmak üzere iki grupta toplanmıştır. Kişisel veri sahipleri olarak, haklarınıza ilişkin taleplerinizi Kulaçoğlu Hukuk Bürosu’na yukarıdaki şekillerde iletmeniz durumunda talebiniz, niteliğine göre en kısa sürede sonuçlandıracaktır. İlgili işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi durumunda, Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nca belirlenen tarifedeki ücret, Kulaçoğlu Hukuk Bürosu olarak tarafınızdan tahsil edilecektir.

Ancak bu şekilde yapılan toplantı ve görüşmeler sonunda fesih için alınacak kararın da toplantıya katılan üyelerin üçte ikisinin aynı yönde vereceği oy ile alınması zorunludur. Fesih konusunda Genel Kurul’ca alınacak kararlar on beş gün içinde mülkiye amirliğine bildirilir. Yönetim Kurulu, üyeye verilen 10 günlük savunma süresinin geçmesinden sonra resen veya ivedilikle ve herhalde ihbar, şikayet veya istek tarihinden itibaren en çok 30 gün içinde disiplin soruşturması açılarak üyenin Onur Kuruluna sevk edilmesi hakkında bir karar vermeye mecburdur. E) Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir. Genel Kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların Genel Kurulun salt çoğunluğuyla kabulü koşuluyla gündeme alınması zorunludur. Ancak gündem değişikliğe ilişkin önergeler gündemle ilgili görüşmelerden önce ya da bu görüşme sırasında verilmiş olmalıdır. Gündemin oylanarak kesinleşmiş olmasından sonra verilecek önergeler görüşülemez ve oylanamaz. Maddesine göre, MHK kararlarından hukuki sonuçlar doğurabilecek ve Tahkim Kurulu’na intikal ettirilebilecek olanlar, TFF Yönetim Kurulu’nun onayına tabi bulunmaktadır[137]. Maddelerinde, hukuki sonuç doğurabilecek kararlarını onay için TFF Yönetim Kurulu’na göndermek MHK’nın görevleri arasında sayılmıştır.

(3) Üst sınırı en az beş yıl hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayıyapılan soruşturma ve kovuşturmada ikinci fıkra hükmü uygulanır. (4) Zorla getirme kararı ile çağrılan şüpheli veya sanık derhâl, olanakbulunmadığında yol süresi hariç en geç yirmidört saat içinde çağıran hâkimin,mahkemenin veya zorla getirmeyi isteyen Cumhuriyet savcısının önüne götürülürve sorguya çekilir veya ifadesi alınır. (3) İftira konusunu oluşturan suç veya yalan tanıklık nedeniylegözaltına alınma ve tutuklama halinde; Devlet, iftira eden veya yalantanıklıkta bulunan kişiye de rücu eder. (8) Bu madde hükmüne göre alınan elkoyma kararının gereklerine aykırıhareket edilmesi halinde, Türk Ceza Kanununun “Muhafaza görevini kötüyekullanma” başlıklı 289 uncu maddesi hükümleri uygulanır. (2) Yakalanmış iken kolluk görevlisinin elinden kaçan şüpheli veya sanıkya da tutukevi veya ceza infaz kurumundan kaçan tutuklu veya hükümlü hakkındaCumhuriyet savcıları ve kolluk kuvvetleri de yakalama emri düzenleyebilirler. (2) Yabancı devletlerin paraları ve değerleri hakkında da, yetkili Türkmakamlarının görüşlerinin alınmasına karar verilir. (3) Ret istemini davayı görmekte olan hâkim veya mahkeme inceler.Soruşturma evresinde, Cumhuriyet savcısınca kabul edilmeyen ret istemi sulhceza hâkimince incelenir. Reddi isteyen kişi, bunun nedenini, dayandığıolguları göstererek açıklamakla yükümlüdür. (5) Bilirkişi incelemeleri tamamlandığında, yeni bilirkişi incelemesiyapılması veya itirazların bildirilmesi için istemde bulunabilmelerini sağlamaküzere Cumhuriyet savcısına, katılana, vekiline, şüpheliye veya sanığa,müdafiine veya kanunî temsilciye süre verilir. Bu kişilerin istemlerireddedildiğinde, üç gün içinde bu hususta gerekçeli bir karar verilir. (6) Gerekli olması halinde,bilirkişi, mağdur, şüpheli veya sanığa mahkeme başkanı, hâkim veya Cumhuriyetsavcısı aracılığı ile soru sorabilir. Ancak, mahkeme başkanı, hâkim veyaCumhuriyet savcısı, bilirkişinin doğrudan soru sormasına da izin verebilir.Muayene ile görevlendirilen hekim bilirkişi, görevini yerine getirirken zorunlusaydığı soruları, hâkim, Cumhuriyet savcısı ve müdafi bulunmadan da mağdur,şüpheli veya sanığa doğrudan doğruya yöneltebilir.

Disiplin kovuşturmasındaki etkileri nedeniyle bu süjelerin yetki ve görevlerinin ayrı ayrı incelenmesi sonucunda disiplin kovuşturmasının da özellikleri ortaya çıkacaktır. Oda ve göz hapsi cezaları kesinleştikleri tarihten itibaren bir yıl içinde zamanaşımına uğrar. Cezanın yerine getirilmesinin geri bırakılması halinde, geri bırakma süresi içinde zamanaşımı işlemez. 657 SK’nun “Tarafsızlık ve Devlete bağlılık” başlıklı 7. Maddesi de Anayasaya paralel bir düzenleme getirmiştir. Salt olarak siyasi veya ideolojik amaçla hareketlerde bulunmak, bu suçun oluşumu için yeterli değildir. Ayrıca söz konusu fiiller nedeniyle kurumun huzur, sükûn ve ça­lışma düzeni de bozulmalıdır. Kurumun huzur, sükûn ve çalışma düzeninin bozulması ise, iş veriminin düşmesi, kamu hizmetindeki kalitenin azalması veya personelin psikolojik ve ruhsal olarak yorulması ve yıpranmasıdır. Bu hususların objektif olarak tespiti çok zor olduğundan keyfi uygulamaya açıktır[218]. Maddesinde düzenlenen yasağa aykırı fiiller disiplin suçu olarak düzenlenmiştir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *